Floris heeft een ernstige vorm van autisme en een lichte verstandelijke beperking. Hij is inmiddels 25 jaar en woont in een woongroep. Zijn moeder, Inge Altenburg, beschreef haar ervaringen met de opvoeding van haar bijzondere zoon in het aangrijpende, persoonlijke boek ‘ontelbaar veel hou ik van jou.’ In dit artikel vind je een geluidsopname, waarin Inge voorleest uit haar boek.

een goed leven voor Floris

In het kort: in dit artikel vind je een geluidsopname van de moeder van Floris, op basis van het boek wat zij schreef over haar zoon: ‘ontelbaar veel hou ik van jou’.

een lange zoektocht

Inge Altenburg over waarom zij een boek schreef over haar zoon Floris: “De zoektocht die wij als ouders moeten afleggen naar een goede en veilige plek voor ons kind in onze maatschappij is lang, hartverscheurend, ontmoedigend en onvoorspelbaar. Het kost bergen energie die wij als ouders liever in ons kind hadden willen steken. Hoewel inzichten in en kennis van autisme (ASS) zijn toegenomen, is onze ervaring dat overprikkeling nog steeds niet voldoende gezien en begrepen wordt. Nog steeds zijn er veel te weinig faciliteiten, personeel en kennis om ook voor deze groep mensen een goed leven te kunnen waarborgen. Nog steeds moeten wij als ouders opkomen voor ons kind en uitleggen wat het nodig heeft om goed te kunnen functioneren binnen zijn mogelijkheden om een beetje ‘happy’ te blijven.’

Het boek ‘ontelbaar veel hou ik van jou’ is te bestellen via de website van Inge: https://ingealtenburg.nl/. Je vindt hier ook blogs over hoe het nu met Floris gaat.

fragmenten uit ‘ontelbaar veel hou ik van jou’

Inge leest voor uit het boek, dat zij schreef over haar persoonlijke belevenissen als moeder van Floris. De geluidsfragmenten volgen het leven van Floris en zijn ouders via een vijftal levensfasen:

  1. Eerste stukje: over machteloosheid, verdriet en overprikkeling bij Floris als baby.
  2. Tweede stukje: zoektocht en verdriet bij ons als ouders. We leren over overprikkeling en weer in balans komen daarna. Floris is dan 3.5 jaar.
  3. Derde stukje: overprikkeling door onduidelijkheid en het niet kunnen leggen van de juiste verbanden. Floris heeft als 4 jarige vaak last van een vol hoofd, we zoeken onze heil in pictogrammen.
  4. Vierde stukje: Floris heeft als 7 jarige veel last van overprikkeling, angst en agressie. Als ouders ervaren we machteloosheid, verdriet. Het blijft een zoektocht….
  5. Vijfde stukje: Floris is inmiddels 15 jaar, en vaak niet in balans. Hij heeft last van overprikkeling door wisselingen van begeleiders, uit zich vaak angstig, depressief en agressief. Door rust komt hij weer in balans.

Meer inspiratie

Op sensonate vind je nog meer inspiratie in de zoektocht naar een goed leven voor iemand met autisme en een verstandelijke beperking:

wat bedoelen we met een goed leven

methodieken voor een goed leven in prikkelbalans

download jouw prikkels en behoeften

– wat werkt volgens ouders, begeleiders en leerkrachten?

– tips van mensen met autisme