wie we zijn

Sensonate.nl is het eindproduct van onderzoeksnetwerk De Sensatie van een Goed Leven, een initiatief van Toegepast GezondheidsOnderzoek van UMC Groningen in samenwerking met ruim 50 netwerkpartners. Met financiering van ZonMw.

De volgende groepen maken deel uit van dit brede netwerk:

  • mensen met autisme, met en zonder verstandelijke beperking;
  • hun begeleiders, ouders, leerkrachten;
  • onderzoekers en andere experts op het gebied van prikkelverwerking bij autisme en een verstandelijke beperking.

waarom sensonate
is ontwikkeld

Het belangrijkste doel van sensonate is een beter leven voor mensen met autisme en een verstandelijke beperking via een optimale prikkelbalans. Omdat juist deze doelgroep vaak dagelijks last heeft van prikkels. Voor hun begeleiders, ouders en leerkrachten is het een zoektocht hoe zij hierbij hulp kunnen bieden. Sensonate geeft hen houvast. Sensonate is ontwikkeld door het brede netwerk van onderzoeksproject De Sensatie van een Goed Leven, waarin ervaringskennis, praktijkkennis en wetenschappelijke kennis samen komen.

over sensonate

De naam sensonate is een samensmelting van ‘sense’ en ‘sonate’.

‘Sense’ gaat over voelen, over prikkels, sensaties en zintuigen – net als deze website.

‘Sonate’ gaat over muziek en over componeren – een sonate is een muziekstuk met meerdere delen, elk met een eigen dynamiek: vrolijk, energiek, rustig of verdrietig. Elke sonate is weer anders – net als het maatwerk dat nodig is in de begeleiding naar een optimale prikkelbalans. Want iedereen ervaart prikkels weer op een andere manier.

wat je hebt aan sensonate

Op sensonate vind je geen standaard aanpak voor begeleiding bij prikkelverwerking. Je vindt er wel inspiratie om een individuele aanpak samen te stellen (te ‘componeren’) voor iemand met autisme en een verstandelijke beperking. Je vindt er de volgende soorten informatie:

bronnen

De informatie, verhalen en tips op sensonate.nl zijn verzameld in het onderzoeksproject De Sensatie van een Goed Leven. Het is een mix van praktijk- en ervaringskennis en wetenschappelijke kennis.

Dit zijn de drie belangrijkste basisbronnen van sensonate:

contact