Bij een optimale prikkelbalans kun je prikkels verwerken en je gedrag afstemmen op je omgeving. Je bent dan op een ontspannen manier alert en in staat om prikkels te verwerken zonder teveel stress te ervaren. Bij problemen met onder- of overprikkeling kun je uit die balans raken. In dit artikel leggen we dit uit aan de hand van de verschillende zones van prikkelbalans.
uitleg over prikkelbalans
In het kort: uitleg over prikkelbalans in relatie tot onder- en overprikkeling. Uitgewerkt in veelgebruikte zones van prikkelbalans, opgeschreven in het kader van het onderzoeksnetwerk Sensatie van een Goed Leven.
de verschillende zones van prikkelbalans
Prikkelbalans gaat over de mate waarin je in staat bent om prikkels te verwerken. Dit vraagt voldoende alertheid en mogelijkheden om spanning en stress te reguleren. Lees in dit artikel uitleg over prikkelbalans en omgaan met spanning en stress. Het Waaiermodel van Van der Gaag & Thoonsen (2021) is een praktisch hulpmiddel dat kan helpen om te begrijpen wat er in je lichaam gebeurt, wanneer je meer of minder stress ervaart. Lees meer over het Waaiermodel op 7zintuigen.nl/waaiermodel en bij de hulpmiddelen op deze website.
Om prikkelverwerking en prikkelbalans in kaart te brengen worden vaak hulpmiddelen ingezet, waarin gewerkt wordt met kleuren. Deze kleuren helpen om de mate van prikkelbalans te illustreren aan de hand van verschillende kleuren-zones. Je kunt deze bijvoorbeeld gebruiken voor uitleg over prikkelbalans of om signalen van onder- of overprikkeling weer te geven. Op sensonate vind je verschillende voorbeelden van hulpmiddelen bij het signaleren die je hiervoor kunt inzetten.
We onderscheiden ruwweg 4 zones van prikkelbalans, die we hieronder beschrijven aan de hand van de meest gebruikte kleuren in relatie tot prikkelbalans:
tips en hulpmiddelen voor meer prikkelbalans:
Je prikkelbalans is dus optimaal in ’zone groen’. Hoe groot die zone is, verschilt tussen mensen. Een grote bandbreedte van je groene zone van prikkelbalans betekent dat je goed kunt omgaan met variatie in de hoeveelheid prikkels die je ervaart. Dit betekent dat je bij veel prikkels niet zo snel naar zone oranje of rood schiet en last hebt van overprikkeling. En het betekent ook dat je bij weinig prikkels alert blijft en niet snel wegzakt naar ‘zone blauw’ en last hebt van onderprikkeling. Je kunt dan in veel verschillende situaties blijven leren en functioneren, en ervaart evenwicht in inspanning, ontspanning en rust.
Bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking is de bandbreedte van hun optimale prikkelbalans vaak zeer beperkt. Zij raken snel overprikkeld, oftewel in zone oranje of rood. Tegelijkertijd zijn ze ook vaak onderprikkeld, oftewel in zone blauw. Op sensonate.nl vind je de volgende tips en hulpmiddelen die kunnen ondersteunen bij een betere prikkelbalans: