Bij een optimale alertheid is iemand alert genoeg om te leren en nieuwe prikkels te verwerken, zonder over-alert of te gespannen te zijn. Stress is dan prima hanteerbaar. We noemen dit ook wel een optimale prikkelbalans. Myriam Ankoné, SI-specialist bij zorginstelling Cosis geeft vanuit haar praktijkervaring tips hoe je alertheid kunt reguleren door doelgericht te variëren met zintuigprikkels.
uit de praktijk: tips om alertheid te verbeteren via zintuigprikkels
In het kort: deze tips uit de praktijk zijn verzameld door Myriam Ankoné, op basis van haar praktijkervaring als SI-specialist bij Cosis, hier beschikbaar gesteld vanuit het onderzoek De Sensatie van een Goed Leven.
tips om samen te ontdekken
Je kunt het alertheids-niveau van iemand beïnvloeden door het aanbieden en laten ervaren van specifieke zintuiglijke prikkels. Hieronder een aantal algemene tips om samen te ontdekken welke prikkels iemand mogelijk kunnen helpen:
- Blijf tijdens een activiteit goed kijken naar de reactie van de persoon. Vindt deze persoon bepaalde activiteiten en/of materialen prettig of juist niet (denk aan over- of ondergevoeligheid)? Bekijk ook eens deze tips om te observeren.
- Ook kun je de persoon en/of diens ouders of begeleiders vragen naar ervaringen. Gaat een taak uitvoeren beter als je bijvoorbeeld iets in je hand hebt of als de muziek aanstaat?
- Diepe druk bewegingsprikkels (zogenaamde proprioceptieve stimulatie) werken heel vaak! Deze werken zowel stimulerend als dempend. Denk aan activiteiten zoals: een zware tas sjouwen, een kar duwen, jezelf vanuit een stoel omhoog duwen. Maar ook: klei kneden, kauwgom kauwen, sillyputty in de hand. Kalmerende diepe druk prikkels zijn bijvoorbeeld een massage (zo zijn er in Amerika positieve ervaringen opgedaan met Qigong Sensory Training (www.qsti.org)). Ook onder een zware deken of drukvest liggen kan helpen om spanning te verminderen.
- Om concentratie te verbeteren kun je extra zintuigprikkels aanbieden voorafgaand aan een activiteit. Je kunt bijvoorbeeld samen materialen klaarzetten, twee keer traplopen of kruipen door een kruiptunnel en vervolgens gericht werken aan tafel. Ook kun je extra zintuigprikkels aanbieden tijdens de activiteit: denk bijvoorbeeld aan puzzelen vanaf een skippybal of zittend op een wiebelkussen, een glas water met een rietje op tafel, een ‘friemeltje’ vasthouden.
- De combinatie van een diepe drukprikkel met een andere zintuigprikkel (zien, horen voelen, bewegen) geeft de beste kans op een goed alertheidsniveau, bijvoorbeeld kleien op passende muziek, springen op verschillende gekleurde kussens, verschillende soorten zware materialen opruimen, een kind aankleden op schoot.