Ingrid Driessen is de leerkracht van Maud op de Emiliusschool in Son en Breugel. Maud heeft een verstandelijke beperking, autisme en epilepsie. Ingrid laat zien hoe ze op school inspanning en ontspanning afwisselen, zodat Maud zich kan ontwikkelen en nieuwe dingen kan leren.

Maud op school

In het kort: in dit artikel vind je een filmpje over Maud en haar leerkracht op de Emiliusschool, gefilmd door collega-leerkracht Hilde Verhagen voor het onderzoeksproject De Sensatie van een Goed Leven.

onderwijs op maat

De Emiliusschool in Son en Breugel biedt onderwijs aan leerlingen met ernstige motorische en verstandelijke beperkingen. Op deze speciale school is veel aandacht voor sensorische leerervaringen, onder andere in speciaal hiervoor ingerichte multi-sensorische ruimten. Daarnaast werken leerkrachten met gestructureerde dagprogramma’s waarin inspanning en ontspanning worden afgewisseld. Het filmpje over Maud geeft een inkijkje in hoe dit er in de praktijk kan uitzien.

beelden van Maud op school

In dit gefilmde ervaringsverhaal vertelt de leerkracht van Maud over wat zij op school nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen en nieuwe dingen te leren. Het is voor Maud belangrijk dat haar leerkracht goed inspeelt op haar behoefte aan veiligheid. Die veiligheid heeft ze nodig om tot ontwikkeling te kunnen komen. Als Maud overprikkeld is kan zij zichzelf op haar hoofd gaan slaan, soms met materialen. Ze houdt haar oren dicht en kan gaan wiegen of stampvoeten. Als er te weinig prikkeling is, kan ze gaan liggen.

beelden van Maud in de thuissituatie

In dit gefilmde ervaringsverhaal zien we Maud thuis. Haar moeder vertelt over wat  Maud in het leven van alledag nodig heeft om zich lekker in haar vel te voelen. Voor Maud is het belangrijk dat de balans tussen onder- en overprikkeling zo optimaal mogelijk is. Want bij teveel overprikkeling raakt Maud gefrustreerd, wat ze kan uiten naar anderen. Bij onderprikkeling zoekt Maud zelf juist sterke prikkels op, met een risico dat ze zichzelf pijn doet.

meer inspiratie op sensonate.nl

Op sensonate vind je nog meer inspiratie in de zoektocht naar een goed leven voor jongeren zoals Maud:

hulp aan prikkelgevoelige leerlingen op school of in een groep

methodieken voor een goed leven in prikkelbalans

download invulblad ‘jouw prikkels en behoeften