Wilma Klaassen is de moeder van de jongvolwassen Naomi. Naomi heeft een verstandelijke beperking, autisme en epilepsie. Wilma schreef een prachtig, persoonlijk boek over haar zoektocht naar een goed leven voor haar dochter: ‘Naomi: wat kies ik voor haar?’

een goed leven voor Naomi

In het kort: in dit artikel vind je vlogs van de moeder van Naomi, op basis van het boek wat zij schreef over haar dochter.

hoe maak je als ouders de juiste keuzes?

In haar boek stelt Wilma de vragen waar iedere ouder mee worstelt op het moment dat hun zorgafhankelijke kind volwassen wordt en er een moment komt dat andere mensen voor haar moeten gaan zorgen: Hoe vind je dan de meest geschikte plek? Wat past bij haar, zodat zij een fijn leven gaat leiden, en hoe ziet dat leven dan eruit? Hoe maak je als ouder de juiste keuze?

Wilma wil met haar boek laten zien dat de keuzes die je voor je kind maakt op verschillende factoren gebaseerd zijn. Factoren waar je je niet altijd van bewust bent en waar je ook niet altijd invloed op hebt. Het gaat over hoe je als ouder leert over jouw unieke kind, en dat de dingen soms gewoon gaan zoals ze gaan.

Het is een verhaal over balans, verdriet en overprikkeling, maar ook over genieten van kleine momenten van contact. Over de impact van allerlei prikkels op het dagelijks leven van Naomi, in alledaagse situaties. Een verhaal over jezelf mogen zijn en je ontwikkelen, over contacten met anderen en over je gezond en lekker in je vel voelen. Over alle aspecten van een goed leven dus.

de voetbalkantine: genieten van de kleine dingen

In de vlog ‘de voetbalkantine’ leest Wilma Klaassen voor uit haar boek. Dit fragment gaat over de kleine dingen waar Naomi zoal van kan genieten in het leven van alledag.

kleine meisjes worden groot

In de vlog ‘kleine meisjes worden groot’ geeft Wilma Klaassen een inkijkje in het leven van Naomi en hoe zij zich ontwikkelt tot een jonge vrouw.

Het boek van Wilma Klaassen met de titel Naomi: wat kies ik voor haar? is te bestellen op www.wilmaklaassen.nl

Meer inspiratie

Op sensonate vind je nog meer inspiratie in de zoektocht naar een goed leven voor iemand met autisme en een verstandelijke beperking:

wat bedoelen we met een goed leven

methodieken voor een goed leven in prikkelbalans

download jouw prikkels en behoeften