Bianca van Hoof is de moeder van Maud. Maud heeft een verstandelijke beperking, autisme en epilepsie. Bianca geeft een inkijkje in haar thuissituatie en de hoe ze met elkaar zorgen voor een zo fijn mogelijk leven en prikkelbalans voor Maud.

een goed leven voor Maud

In het kort: in dit artikel vind je een filmpje over Maud en haar moeder, gemaakt voor het onderzoeksproject De Sensatie van een Goed Leven.

hoe maak je als ouders de juiste keuzes?

Net als andere ouders van een zorgafhankelijk kind zoals Maud wil haar moeder niets liever dan een vrolijke Maud, die binnen haar mogelijkheden een fijn leven leidt. Bij kinderen met een verstandelijke beperking en autisme is de ‘bandbreedte’ van prikkelbalans vaak heel beperkt. Dit vraagt om specifieke begeleiding in het dagelijks leven.

beelden uit het dagelijks leven van Maud

In dit gefilmde ervaringsverhaal zien we Maud in haar thuissituatie. Haar moeder vertelt over wat  Maud in het leven van alledag nodig heeft om zich lekker in haar vel te voelen. Voor Maud is het belangrijk dat de balans tussen onder- en overprikkeling zo optimaal mogelijk is. Want bij teveel overprikkeling raakt Maud gefrustreerd, wat ze kan uiten naar anderen. Bij onderprikkeling zoekt Maud zelf juist sterke prikkels op, met een risico dat ze zichzelf pijn doet.

beelden van Maud op school

In dit gefilmde ervaringsverhaal vertelt de leerkracht van Maud over wat zij op school nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen en nieuwe dingen te leren. Het is voor Maud belangrijk dat haar leerkracht goed inspeelt op haar behoefte aan veiligheid. Die veiligheid heeft ze nodig om tot ontwikkeling te kunnen komen. Als Maud overprikkeld is kan zij zichzelf op haar hoofd gaan slaan, soms met materialen. Ze houdt haar oren dicht en kan gaan wiegen of stampvoeten. Als er te weinig prikkeling is, kan ze gaan liggen.

meer inspiratie

Op sensonate vind je nog meer inspiratie in de zoektocht naar een goed leven voor jongeren zoals Maud:

wat bedoelen we met een goed leven

methodieken voor een goed leven in prikkelbalans

download invulblad ‘jouw prikkels en behoeften