Nel heeft autisme en een licht verstandelijke beperking. Ze woont zelfstandig begeleid en werkt beschermd in een supermarkt. Ze vindt emotionele situaties lastig. Dan reageert ze volgens anderen op een vreemde manier. Geluiden, prikkels, blikken en verwarring stapelen zich gedurende de dag op. Ze denkt continue na over al die moeilijke prikkels. Daardoor slaapt ze slecht.

de prikkels van Nel, 34 jaar

In het kort: het verhaal van de 34 jarige Nel hebben we gebruikt om informatie en tips op sensonate.nl te selecteren die aansluiten bij wat volwassenen met een lichte verstandelijke beperking zoals Nel zou kunnen helpen. Je vindt verwijzingen naar deze tips terug in dit verhaal.

afbeelding nel

een uitgestelde reactie

Lege tijd zonder betekenis en onduidelijkheid vindt Nel erg stressvol. Ze vindt emotionele situaties lastig. Daarvan loopt ze liever weg. Hierdoor ontstaat soms miscommunicatie. Ze weet niet hoe ze moet reageren op emoties van anderen. Ze reageert volgens anderen op een vreemde manier.

Geluiden, prikkels, blikken, verwarring stapelen zich gedurende de dag op. Daardoor kan Nel prikkels op het moment zelf prima verdragen, maar later volgt hier een reactie op (dit noemen we een uitgestelde reactie). Ze trekt zich dan volledig terug en het is moeilijk om dan contact met haar te krijgen. Het dringt niet meer tot haar door wat anderen zeggen. Soms leidt dit tot een paniek- of woedeaanval. Ze denkt continue na over al die moeilijke prikkels, daardoor is haar nachtrust bijna altijd verstoord.

‘soms zijn er teveel prikkels in mijn hoofd’

Nel weet dat ze last heeft van prikkels, maar weet niet hoe ze dat kan voorkomen. Ze vindt het lastig om aan te geven wat ze nodig heeft, en wat haar misschien kan helpen op een bepaald moment. Nel zegt hierover: ‘’ik hoor alles harder, ik zie alles scherper en ik ruik alles om me heen als ik overprikkeld ben. Dan kan ik bijna nergens meer tegen en raak het contact met anderen helemaal kwijt.’

een dag uit het leven van…

Ellis Jongerius is een van de ervaringsdeskundigen uit het netwerk De Sensatie van een Goed Leven. Samen met haar collega’s van de LFB maakte zij onderstaand filmpje met de titel: ‘Beleef de dag twee keer’.

Ellis haalde inspiratie uit haar eigen leven en uit het verhaal van Nel. Het zou dus ook zomaar een dag uit het leven van Nel kunnen zijn.

De belangrijkste boodschap van dit filmpje is volgens Ellis: ‘Wanneer mijn hoofd vol is, kan ik er niets meer bij hebben. Rust is voor mij belangrijk, zodat ik weer op kan laden voor allerlei prikkels.’

kennis over prikkels en prikkelverwerking

Het zou Nel kunnen helpen als de mensen om haar heen beter begrijpen hoe zij prikkels verwerkt. Een begin kan zijn om hier meer over te lezen in de informatieve artikelen op sensonate.nl:

zoeken naar prikkelbalans voor Nel

Nel kan misschien leren over haar eigen prikkels door samen met haar begeleider of ouders op sensonate meer te lezen over prikkels. Ook kunnen ze samen leren van de tips van andere mensen met autisme over hoe zij omgaan met prikkels.