Een prikkel is datgene wat je ‘prikkelt’. Dat kan bijvoorbeeld iets zijn wat je ziet, ruikt of hoort, maar ook een gedachte of gevoel. Alles wat je ervaart binnen en buiten je lijf noemen we prikkels. Er zijn twee soorten prikkels: zintuig-prikkels en hersenprikkels.
wat zijn prikkels en welke soorten prikkels zijn er?
In het kort: dit artikel geeft inzicht in wat we bedoelen met prikkels en geeft een overzicht van de verschillende soorten zintuig-prikkels en hersenprikkels.
zintuig-prikkels en hersenprikkels
Zintuig-prikkels zijn prikkels die je zintuigen opvangen zoals geuren, smaken en beweging. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende zintuig-prikkels.
Je zintuigen sturen die prikkels die ze opvangen via zenuwbanen naar je hersenen. Je hersenen ‘vertellen’ je vervolgens wat voor prikkel het is en hoe je erop moet reageren. Dat gebeurt via hersenprikkels zoals gedachten, emoties en taal die je ervaart als je zintuig-prikkels verwerkt. Dit doen we allemaal, de hele dag door, al staan we daar meestal niet bewust bij stil.
welke zintuig-prikkels zijn er?
wat doen je hersenen met deze zintuig-prikkels?
Onze hersenen verwerken de prikkels die onze zintuigen opvangen. Ze combineren ‘losse’ prikkels en koppelen deze aan hersenprikkels zoals emoties of gedachten. Op die manier geven we betekenis aan wat we waarnemen. Via taal geef je daar vervolgens uiting aan. Of je hoort de taal van een ander, wat op zichzelf ook voor jou weer nieuwe prikkels zijn.
Meestal zijn hersenprikkels gebaseerd op een mix van zintuig-prikkels. Neem bijvoorbeeld muziek: dat zijn geluiden die je gehoor verwerken, maar het raakt ook emoties, roept gedachten op. Er horen beelden bij van musici, en het kan ook (dans)beweging of zang (dus taal) uitlokken. Je ervaart het geheel als ‘muziek’. Wat je hersenen doen is betekenis geven aan je zintuig-prikkels. Als je autisme hebt dan doe je dat op een andere manier, waardoor je prikkels anders ‘leest’ en er een andere betekenis aan geeft.