Sensonate.nl is het eindproduct van het onderzoeksnetwerk De Sensatie van een Goed Leven’ (SGL). Dit netwerk is ontstaan vanuit een breed gedeelde behoefte aan toegankelijke kennis en handvatten op het gebied van prikkelverwerking bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking. SGL is een initiatief van de afdeling Toegepast GezondheidsOnderzoek (TGO) van UMCG en is een van de kennisnetwerken uit het programma ‘Gewoon Bijzonder’, gefinancierd door ZonMw.
onderzoeksnetwerk De Sensatie van een Goed Leven (SGL)
In het kort: in dit artikel geven we je een inkijkje in de ontstaansgeschiedenis van de website sensonate.nl.
SGL-netwerk met ruim 50 partners
Het onderzoeksnetwerk De Sensatie van een Goed Leven is een initiatief van de afdeling Toegepast GezondheidsOnderzoek (TGO) van UMCG. TGO is onderdeel van de afdeling Gezondheidswetenschappen van het UMCG en vormt met onderzoek een brug tussen praktijk en wetenschap.
In SGL werken ruim 50 netwerkpartners samen, waaronder zorginstellingen, kennisinstituten, scholen, opleidingen en ervaringsdeskundigen. De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en de Landelijke Federatie belangenbehartigers voor mensen met een Beperking (LFB) organiseerden en coördineerden de inbreng van mensen met autisme (met en zonder verstandelijke beperking) en hun ouders. OQTOO en partners uit het netwerk Overstekend-Wild ontwierpen en bouwden het eindproduct. Lees in het colofon meer over het sensonate ontwikkelteam. Lees in het colofon meer over het sensonate ontwikkelteam.
SGL is gefinancierd door ZonMw vanuit het kennisprogramma ‘Gewoon Bijzonder’. Dit programma heeft als doel: betere zorg en ondersteuning realiseren voor mensen met een verstandelijke beperking, meervoudige beperking of niet-aangeboren hersenletsel. Op het Kennisplein Gehandicaptenzorg lees je meer over De Sensatie van een Goed Leven en de nieuwste Gewoon Bijzonder netwerken
Het eindproduct sensonate is geborgd bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA), mede met dank aan het Autisme Fonds en de Academische Werkplaats Autisme.
doelstelling SGL: een goed leven via een optimale prikkelbalans
Het centrale doel van SGL is om een toegankelijke aanpak te ontwikkelen om prikkelverwerking bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking inzichtelijk te maken en positief te beïnvloeden, zodat ook zij de sensatie van een goed leven kunnen ervaren. Veel mensen met autisme en een verstandelijke beperking hebben namelijk dagelijks last van teveel of juist te weinig prikkels, wat een ‘goed leven’ voor hen in de weg staat.
werkwijze SGL: Adapted Intervention Mapping (AIM)
De AIM-methode zorgt voor een organisch proces waarbij de uitkomsten van de ene stap bepalend zijn voor de invulling van de volgende stap. Op die manier wordt een optimale participatie van alle betrokkenen gewaarborgd. Alle partijen die bij dit onderzoek betrokken zijn, zetten alle stappen met elkaar. Dat gaat verder dan het vragen om feedback op de stappen die de onderzoekers zetten. In dit artikel lees je meer over deze methode: Belansky ES, Cutforth N, Chavez RA, Waters E, Bartlett-Horch K. An adapted version of intervention mapping (AIM) is a tool for conducting community-based participatory research. Health Promot Pract. 2011;12(3):440-455.
De AIM-methode kent zes stappen, die we bij SGL volgden in een periode van vier jaar:
wetenschappelijke opbrengst SGL
De eerste wetenschappelijke opbrengst van het SGL-project is de in 2018 verschenen notitie, waarin veel bestaande wetenschappelijke kennis op het gebied van prikkelverwerking, autisme en een verstandelijke beperking op een rij is gezet. Daarnaast zorgt UMCG-promovenda Marieke Werkman via haar promotieonderzoek voor wetenschappelijke publicaties en een proefschrift over SGL en over prikkelverwerking bij autisme. Een overzicht van wetenschappelijke SGL-publicaties:
- The moderating effect of cognitive abilities on the association between sensory processing and emotional and behavioural problems and social participation in autistic individuals. (2020) Werkman, M. F., Brouwer, S., Dijkxhoorn, Y. M., Berckelaer-Onnes, I. A., Reijneveld, S. A., Landsman-Dijkstra, J. A. & Begeer, S., Oct-2020, In : Research in Autism Spectrum Disorders. 78, 8 p., 101663.
- Prikkelverwerking bij mensen met een Autismespectrumestoornis en een verstandelijke beperking: een complexe hulpvraag! – I.A. van Berckelaer-Onnes, Y.M. Dijkxhoorn, M. Hufen, mei 2018