In onze 90-minuten durende interactieve les staat leren door ervaren centraal. Op een toegankelijke manier word je meegenomen in theorie over zintuiglijke prikkelverwerking. Je krijgt heldere uitleg in woord en beeld en ervaart via praktische oefeningen wat over- en onderprikkeling van verschillende zintuigen betekent. Ten slotte krijg je tips voor begeleiding bij prikkelbalans.

interactieve les over prikkels en autisme

In het kort: de interactieve les over prikkelverwerking is mogelijk gemaakt door ZonMw en ontwikkeld door Sensorische Informatieverwerkingsspecialist Brigitte Blijlevens van zorginstelling Koraal en Bernadette Wijnker-Holmes van sensonate.nl in samenwerking met ervaringsdeskundigen, begeleiders, trainers en Cooler Media.

leren door ervaren

In onze interactieve les wordt theorie over prikkelverwerking en prikkelbalans op een toegankelijke manier uitgelegd en is er vooral veel ruimte om te ervaren. In praktische opdrachten leer je over onder- en overprikkeling van zeven verschillende zintuigen: horen, zien, ruiken, proeven, aanraking, evenwicht, beweging. Tot slot word je wegwijs gemaakt in hoe je de informatie, tips en handvatten op sensonate.nl kunt benutten in de begeleiding van mensen met autisme die problemen ervaren in hun prikkelbalans. Bekijk dit filmpje over prikkelbalans alvast voor een eerste indruk:

voor wie?

De interactieve les is bedoeld voor iedereen die handvatten zoekt om in het dagelijkse leven begeleiding te bieden aan mensen met autisme (van alle leeftijden) en problemen in de prikkelbalans. De les is ontwikkeld als gastles voor mbo- en hbo-studenten, maar is ook geschikt als training voor teams van begeleiders in de ggz, in de gehandicaptenzorg of in een woonvoorziening, of aan een groep leerkrachten, ouders of autismenetwerk-partners.

zelf aan de slag

De interactieve les biedt ruime mogelijkheden voor maatwerk en kan gegeven worden door een docent die gespecialiseerd is in sensorische informatieverwerking (SI-specialist). Deze kan de les afstemmen op het kennisniveau van de deelnemers en eventueel eigen oefeningen toevoegen. Met een laptop, scherm en materiaal voor de oefeningen kun je zo zelf aan de slag! Alle oefeningen en downloads die op sensonate.nl te vinden zijn mogen met bronvermelding gebruikt worden.

contact met ons

Neem contact op met: Brigitte Blijlevens van Koraal via bblijlevens@koraal.nl, 013 5232991. We maken graag een offerte op maat, afhankelijk van wat nodig is, welke expertise je zelf al in huis hebt, en wat je van ons nodig hebt.

We ontvangen ook graag je feedback op ons lesmateriaal en staan open voor nieuwe ideeën!