Sensonate bevat informatie, tips en hulpmiddelen die je kunnen helpen om mensen met autisme en een verstandelijke beperking te begeleiden naar een optimale prikkelbalans. Ook vind je er ervaringsverhalen over onderprikkeling en overprikkeling. In het filmpje in dit artikel neemt Jitske Draijer je mee op een korte reis door de website.

hoe kun je deze website gebruiken?

In het kort: in dit artikel lees je over hoe sensonate.nl werkt, en in het filmpje kun je zien wat je er zoal kunt vinden. Het filmpje is gemaakt door SI-therapeut Jitske Draijer van Stichting Philadelphia Zorg. Het filmpje is mogelijk gemaakt door Autisme Netwerk Friesland.

over wat je op sensonate.nl kunt vinden

Op sensonate vind je geen standaard aanpak voor begeleiding bij prikkelverwerking. Je vindt er wel inspiratie om een individuele aanpak samen te stellen (te ‘componeren’) voor iemand met autisme en een verstandelijke beperking. Ook vind je er informatie over prikkelverwerking, en in het bijzonder over prikkelverwerking bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking.  

Bekijk in dit filmpje van SI-specialist Jitske Draijer hoe je sensonate.nl kunt gebruiken:

over de iconen op de berichten

Deze iconen geven aan wat voor type bericht het is: een artikel, een ervaringsverhaal, een tip of een hulpmiddel. Er zijn ook overzichtspagina’s voor elk van deze vier type berichten. Hieronder vind je links naar die overzichtspagina’s, met daarbij aangegeven aan welk icoon je de bijbehorende berichten kunt herkennen:

zoekfuncties op sensonate.nl

Er zijn verschillende manieren waarop je sensonate kunt doorzoeken:

 • via het menu rechtsboven:
  als je in het menu op een onderwerp klikt, vind je een landingspagina met een overzicht van relevante berichten op sensonate.nl die je kunt bekijken;
 • via een zoekopdracht:
  in de zoekfunctie kun je in woorden invullen wat je zoekt, en dan krijg je suggesties voor berichten die aansluiten bij je zoekopdracht. Je kunt ook zoeken via het zoekfilter waarop je een selectie kunt maken voor een leeftijdsgroep of thema;
 • via verwijzingen in de berichten:
  via groene sterretjes, links en buttons vind je in veel berichten verwijzingen naar andere artikelen, video’s, afbeeldingen of andere inspiratie waarnaar je kunt doorklikken. Je kunt op die manier als het ware door de website ‘bladeren’;
 • per doelgroep:
  in het menu vind je op de pagina ‘voor wie‘ aparte pagina’s voor de verschillende doelgroepen van sensonate. De links op die pagina linken per doelgroep door naar mogelijk interessante artikelen, tips, hulpmiddelen en ervaringen.