Mick heeft autisme en een matig verstandelijke beperking. Mick geniet van muziek en van hierop dansen. Letters hebben volop zijn aandacht, maar hij maakt er geen woorden mee. Hij vermaakt zich vooral zelf. Mick speelt niet met andere kinderen. Mick spreekt enkele woordjes.

de prikkels van Mick, 7 jaar

In het kort: het verhaal van de 7 jarige Mick hebben we gebruikt om informatie en tips op sensonate.nl te selecteren die aansluiten bij wat kinderen met een matig verstandelijke beperking zoals Mick zou kunnen helpen. Je vindt verwijzingen naar deze tips terug in dit verhaal.

bij ervaringsverhaal Mick

afwisseling tussen bewegen en concentreren

Mick woont thuis bij zijn vader en moeder en broer die 1 jaar ouder is. Hij bezoekt 5 dagen per week het kinderdagcentrum (KDC). Daar leren ze Mick via het Picture Exchange Communication System (PECS) om aan te geven wat hij wil. Hij volgt een dagprogramma waarin bewegingsactiviteiten en momenten van concentratie elkaar afwisselen. Bij activiteiten die concentratie vragen zit Mick achter een tafeltje. Mick is dol op beweegliedjes.

Micks eigen wereld

Mick zoekt bewegingsprikkels op en beleeft hier plezier aan. Door geluiden wordt hij thuis sneller afgeleid dan op het KDC. Hij reageert wisselend als hij wordt geroepen. Hij sluit zich soms voor zijn omgeving af. Als hij in zijn “eigen wereldje” is spreekt hij Engelse woordjes (imitatie van YouTube), maar hij begrijpt deze woordjes niet.

‘soms heeft hij last van geuren, soms niet’

Leerkracht: ‘als Mick overprikkeld is kan hij de geur van kaas niet verdragen. Dit is lastig over te dragen aan andere leerkrachten omdat Mick als hij goed in zijn vel zit hier helemaal geen last van heeft.’

Micks specifieke voorkeuren verschillen per situatie

Hij heeft altijd een duidelijke voorkeur voor een bepaalde voedselstructuur en smaak gehad. Mick wilde geen macaroni, rijst en groente eten. Variatie hierin wordt langzaam opgebouwd, hij eet nu bijvoorbeeld wel doperwten. Stereotiep spelen zoals lichtknopjes aan/uit doen is thuis moeilijk te doorbreken. In het KDC speelt dit niet.

Sinds zijn broer niet meer bij hem op de kamer slaapt is zijn slaapgedrag veranderd. Mick is gevoelig voor diegene die hem begeleidt. Hij laat verschillende gedragingen zien bij zijn vader of moeder en bij individuele begeleiders.

kennis over prikkelverwerking bij autisme

Het zou Mick kunnen helpen als de mensen om hem heen allemaal bekend zijn met autisme, en inzicht hebben in hoe kinderen met autisme en een verstandelijke beperking prikkels verwerken. Op sensonate.nl lees je hier meer over:

zoeken naar prikkelbalans voor Mick

De ouders, begeleiders en leerkrachten van Mick kunnen misschien leren van de ervaringskennis en tips van andere ouders, begeleiders en leerkrachten van kinderen met autisme.