Daan heeft nog geen diagnose. Zijn ontwikkeling blijft achter en er is een vermoeden van autisme. Hij woont bij zijn ouders en oudere broer en zus. Daan is op zijn best wanneer hij zijn eigen gang kan gaan. Hij kan heel boos worden als er dingen van hem verwacht worden. Daan is aangemeld voor het KDC omdat het niet goed gaat op de peuterspeelzaal.

de prikkels van Daan, 3 jaar

In het kort: het verhaal van de 3 jarige Daan hebben we gebruikt om informatie en tips op sensonate.nl te selecteren die aansluiten bij wat jonge kinderen met een ontwikkelingsachterstand zoals Daan zou kunnen helpen. Je vindt verwijzingen naar deze tips terug in dit verhaal.

beeld daan

Daan gaat zijn eigen gang

Daan woont bij zijn ouders, oudere broer 8 en zus 6 thuis. Hij loopt daar vrolijk rond met de telefoon van zijn moeder en maakt afwisselend contact met familieleden. De YouTube- filmpjes zoekt hij zelf op de telefoon op. Daarnaast staat de tv aan. Daan is naar de peuterspeelzaal geweest, maar dit ging niet goed. Hij maakte geen contact met andere kinderen, bleef niet in de kring zitten en is erg moeilijk te sturen.

Daan is op zijn best wanneer hij zijn eigen gang kan gaan. Hij kan heel boos worden als er dingen van hem verwacht worden, dan probeert hij zijn ouders te knijpen. Dit doet hij ook als hij enthousiast wordt van het stoeien met vader. Hij doet regelmatig de handen voor zijn oren bij geluiden, maar ook als hij een verbale boodschap niet wil horen.

Daan wil geen tanden poetsen

Daan wil geen tandenpoetsen of haren kammen. Bezoek aan de kapper wordt niet meer gedaan. Ook gaat hij niet meer naar de tandarts vanwege totale paniek. Thuis zijn haren knippen of scheren stellen zijn ouders steeds zo lang mogelijk uit, omdat dit erg moeizaam gaat.

Daan eet alleen maar gladde soep en toetjes

Voorheen at Daan verschillende soorten voedsel. Sinds hij zich een keer heeft verslikt, wil hij geen voedsel meer eten met stukjes erin. Hij eet nu alleen gladde toetjes en soep zonder stukjes erin.

kennis over prikkelgevoeligheid per zintuig

Het zou Daan kunnen helpen als de mensen om hem heen meer kennis hebben over hoe je prikkelgevoeligheid voor bepaalde zintuigen kunt herkennen. Op sensonate.nl lees je hier meer over:

zoeken naar prikkelbalans voor Daan

De ouders, begeleiders en leerkrachten van Daan kunnen misschien leren van de ervaringskennis en tips van andere ouders, begeleiders en leerkrachten van kinderen met autisme.