In dit artikel vind je voorbeelden van activiteiten om samen plezier te beleven aan zintuiglijke prikkels en zo de prikkelbalans positief te beïnvloeden. Begeleiders, ouders en leerkrachten van mensen met autisme en een verstandelijke beperking kunnen deze activiteiten samen met hun kind of cliënt doen.

activiteiten om de zintuigen positief te prikkelen

In het kort: de inspiratie in dit artikel is afkomstig uit het netwerk van onderzoeksproject De Sensatie van een Goed Leven. Bij de activiteiten staat vermeld voor welk ontwikkelingsniveau ze zijn bedoeld.

om verschillende zintuigen te prikkelen

In dit artikel lees je voorbeelden van leuke, prikkelende activiteiten om samen met iemand met autisme en een verstandelijke beperking te doen. Dit kan in een groep of in een één op één situatie. We beschrijven hieronder voor deze activiteiten:

  • wat de activiteit is;
  • voor welke doelgroep deze geschikt is;
  • door wie te gebruiken;
  • links naar bronnen met meer informatie.

voorbeelden van zintuig-prikkelende activiteiten:

De beweegliedjes is een muziekwerkwijze ontwikkeld door muziektherapeute Jitske Draijer. Het zijn korte liedjes, bedoeld om samen te zingen. Dit kan één-op-één of in een groep. De bedoeling is om samen de tekst te zingen en met meerdere zintuigen te beleven waar het liedje over gaat. Door op deze manier de zintuigen te stimuleren, kun je lichaamsbesef versterken en alertheid verhogen. Dit zijn belangrijke voorwaarden om ontwikkeling mogelijk te maken en te kunnen spelen en leren. Je kunt enkele liedjes gratis uitproberen, daarnaast zijn er verschillende abonnementen mogelijk.
Lees meer https://www.debeweegliedjes.nl/

Begeleiders Jessica Dröge en Michelle Peppel maakten dit activiteitenboek voor de buitenschoolse opvang en logeerhuizen van zorginstelling ASVZ. Zij deden dit als afstudeeronderzoek voor de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). Het activiteitenboek is voor iedereen gratis beschikbaar. De activiteiten in dit boek zijn bedoeld voor jongeren met een matige of ernstige verstandelijke beperking en/of autisme. Omdat het juist voor deze doelgroepen moeilijk bleek om passende activiteiten aan te bieden. Het activiteitenboek is te downloaden via het Kennisplein Gehandicaptensector.
Download hier gratis het activiteitenboek voor jongeren

Zintuigenverhalen zijn een leuke manier om communicatie en interactie te stimuleren, waarbij je alle zintuigen inzet. Zorginstelling Kentalis ontwikkelde deze manier van voorlezen, waarbij naast taal en beelden ook met voorwerpen wordt gewerkt. Zodat je het verhaal niet alleen ziet of hoort, maar ook kunt voelen, proeven en ruiken. Er zijn 4 gratis voorbeelden van zintuigenverhalen beschikbaar. Op filmpjes kun je bekijken hoe je de zintuigenverhalen kunt aanbieden. Daarnaast is het mogelijk om een cursus ‘zintuigenverhalen maken’ te volgen, waarna je zelf aan de slag kunt met het maken van je eigen verhalen.
Lees hier meer over de zintuigenverhalen van Kentalis.