een goed leven
jouw prikkels en behoeften

een goed leven

Of je ‘een goed leven’ ervaart heeft te maken met je prikkelbalans. En natuurlijk met hoe je leven er uitziet. Hoe gelukkig ben je met de dingen die je doet, met wie je samen bent, met je gezondheid?

Wat ‘een goed leven’ is, is voor ieder mens anders. Dat hangt af van wat jou helpt om je lekker in je vel te voelen. Dat zijn vaak dingen die te maken hebben met:

 • zelf bepalen wat je doet
 • contacten met anderen
 • hoe je je voelt (gezondheid en welbevinden)

Een optimale prikkelbalans is belangrijk om ‘een goed leven’ te kunnen ervaren op deze drie punten.

lees meer over kenmerken van een goed leven
afbeelding Nel

jouw prikkels en behoeften

Met de download ‘jouw prikkels en behoeften’ kun je zelf aan de slag. Je kunt deze gebruiken om op een rij te zetten wat voor jezelf of voor je naaste belangrijk is voor ‘een goed leven in een optimale prikkelbalans’.

De open vragen in de download nodigen je uit om in je eigen woorden en beelden te delen wat voor jouzelf belangrijk is – of voor je kind, naaste, leerling of cliënt met autisme en verstandelijke beperking. De vragen zijn gericht op de beleving van de persoon met autisme en een verstandelijke beperking zelf. Want die staat centraal:

 1. een ‘goed leven’:
  waar word je blij van, waar heb je een hekel aan?
 2. prikkelgevoeligheid:
  welke prikkels vind je prettig, welke niet, en wat helpt jou om een optimale balans te vinden?
 3. communicatie:
  hoe maak je je gedachten, wensen, behoeften en gevoel duidelijk aan anderen?

Je kunt deze vragen beantwoorden op een manier die bij jou past. Een manier waarop je het best kunt uiten wat voor jou belangrijk is. Dit kunnen woorden op papier zijn, maar ook tekeningen, een collage van foto’s, een filmpje of iets anders.

lees meer en download ‘jouw prikkels en behoeften’