je aanpak afstemmen
tips voor mensen met autisme
tips voor ouders, begeleiders en leerkrachten
methodieken en hulpmiddelen

je aanpak afstemmen

Er bestaat geen standaard aanpak voor ‘een goed leven’ in optimale prikkelbalans. Het gaat om steeds weer opnieuw afstemmen op de behoeften van die ene persoon op dat moment in die situatie.

Je aanpak afstemmen begint met luisteren naar iemands persoonlijke verhaal. Het betekent ook oog hebben voor ontwikkeling. En goed kijken naar waar iemand blij van wordt, en waarvan juist niet. Het betekent samen bedenken wie wat kan doen, ieder vanuit de eigen ervaring en expertise.

Op sensonate.nl vind je artikelen, tips, ervaringsverhalen en hulpmiddelen die je in dit proces kunnen inspireren en helpen.

Voorbeelden hiervan vind je via onderstaande links:

inspireren om te observeren
10 praktische tips voor de dagelijkse praktijk
hulpmiddelen voor betere communicatie
artikelen met uitleg over prikkels
methodieken voor een beter leven
ervaringskennis uit het dagelijks leven
wat zijn prikkels

tips voor mensen
met autisme

Op sensonate.nl vind je tips die je kunnen helpen om minder last van prikkels te hebben.
Ook lees je er hoe andere mensen met autisme met prikkels omgaan.

De meeste tips op sensonate.nl zijn bedoeld voor ouders, begeleiders en leerkrachten van mensen met autisme en een verstandelijke beperking.
Je kunt die tips samen met hen bekijken en samen bepalen wat bij jou past en wat niet.

Bekijk samen bijvoorbeeld eens deze pagina’s:

ervaringsverhalen
tips van mensen met autisme
apps voor meer prikkelbalans
uitleg over prikkels

tips voor ouders, begeleiders en leerkrachten

De tips op sensonate.nl bieden houvast in de begeleiding aan mensen met autisme en een verstandelijke beperking – van alle leeftijden en niveaus, steeds gericht op een optimale prikkelbalans.

Je vindt op sensonate.nl geen kant en klare oplossingen, wel tips die je kunnen helpen om prikkelgevoeligheid te signaleren en een aanpak te kiezen die daarbij past. Het gaat om tips waar je als ouder, begeleider of leerkracht zelf mee aan de slag kunt, samen met je kind, cliënt of leerling. Ook vind je er uitleg over therapieën waarvoor je een therapeut of andere expert kunt inschakelen.

tips voor de dagelijkse begeleiding
hulpmiddelen en therapieën
prikkelgevoeligheid signaleren
ervaringen met wat werkt

methodieken en hulpmiddelen

Op sensonate.nl vind je therapieën en hulpmiddelen om mensen met autisme en een verstandelijke beperking te begeleiden naar een optimale prikkelbalans en ‘een goed leven’.

De selectie van therapieën en hulpmiddelen op sensonate.nl is gebaseerd op een combinatie van ervaringskennis, praktijkkennis en wetenschappelijke kennis. Deze kennis is in de periode 2017-2020 gebundeld in het onderzoeksproject De Sensatie van een Goed Leven.

hulpmiddelen en methodieken
over De Sensatie van een Goed Leven