Hans heeft een ernstige verstandelijke beperking en autisme en hij is bijna blind. Hij woont op een woongroep in een kleinschalige woning. Er is lang gezocht naar een passende woonplek voor Hans. Die wisselingen waren stressvol voor hem. Hij heeft één op één begeleiding nodig, maar dit is niet altijd mogelijk. Hans houdt ervan om aangeraakt te worden door mensen die hij vertrouwt. Hij houdt ook van voorspelbare routines. Zijn ouders bezoeken hem regelmatig en soms gaat hij een dagje naar huis.

de prikkels van Hans, 49 jaar

In het kort: het verhaal van de 49 jarige Hans hebben we gebruikt om informatie en tips op sensonate.nl te selecteren die aansluiten bij wat volwassenen met ernstige beperkingen zoals Hans zou kunnen helpen. Je vindt verwijzingen hiernaar terug in dit verhaal.

beeld Jan

Hans geniet van kleine dingen

Hans kan enorm genieten van kleine dingen, zoals een brug die opengaat of een vrachtwagen die voorbij rijdt. Wanneer hij goed in zijn vel zit is hij vrolijk en lacht hij veel. Hans vindt het heerlijk om aangeraakt te worden door de mensen die hij vertrouwt.

een op een begeleiding

Hans woont op een woongroep en heeft één op één begeleiding nodig, maar dit is niet altijd mogelijk. Hij is in bijna alles afhankelijk van anderen, denk hierbij aan toiletgang, eten en aankleden. Hij kan wel praten, zitten en lopen. Wanneer er geen één op één begeleiding wordt geboden, blijft hij de naam van de begeleider roepen die hij het laatste heeft gezien tot diegene bij hem komt. Zijn ouders bezoeken hem regelmatig en soms gaat hij een dagje naar huis.

‘zie agressie als signaalgedrag, niet als probleemgedrag’

Hans heeft vooral baat bij mensen die hem duidelijkheid bieden en hem begrijpen vanuit zijn gedrag. Dit betekent zo min mogelijk wisselingen en begeleiders die hem kennen.

Op dit moment is de situatie zo dat hij regelmatig vastloopt gedurende de dag. Het is dan lastig om Hans te bereiken en naar een rustiger gemoed te begeleiden. Hij kan zelf niet verwoorden wat er gebeurt bij hem. De begeleiding hoopt dat ze ergens houvast in kunnen vinden om beter met zijn gedrag om te kunnen gaan.

Begeleider: ‘Hans begrijpt zelf vaak niet wat er gebeurt, hij kan er geen betekenis aan geven, en hij kan zich niet uiten. Het helpt ons om zijn agressie niet te zien als probleemgedrag maar als signaalgedrag. Om hem niet als persoon af te keuren om zijn gedrag, maar er onvoorwaardelijk voor hem te zijn, om naast hem te staan.’

op zoek naar een ‘goed leven’ voor Hans

Hans houdt van voorspelbare routines. Hij wordt angstig en fysiek onrustig in onduidelijke situaties, hij kan dan veel dingen stuk maken of scheuren. Hij wordt soms catatonisch, en ligt dan uren in dezelfde houding en onttrekt zich aan alles in de omgeving. Het is nog zoeken wat een passend dagprogramma voor Hans zou kunnen zijn.

In dit filmpje van zorginstelling De Zijlen zie je hoe Petra Linda begeleidt bij haar prikkelverwerking gedurende de dag. Linda heeft net als Hans ernstige meervoudige beperkingen. De video is gemaakt voor het onderzoeksproject De Sensatie van een Goed Leven:

kennis over wat een goed leven kan zijn voor Hans

Het zou Hans kunnen helpen als de mensen om haar heen meer kennis hebben over prikkels en over autisme, maar ook over wat een goed leven voor Hans zou kunnen inhouden. Een begin kan zijn om hier meer over te lezen in de informatieve artikelen op sensonate.nl:

zoeken naar prikkelbalans voor Hans

De begeleiders en ouders van Hans kunnen misschien inspiratie en kennis halen uit ervaringen van andere ouders en begeleiders. Deze ervaringskennis is in het onderzoeksproject De Sensatie van een Goed Leven gebundeld.